Güç Aktarma Organları

16.02.2019 21:00

Güç aktarma organlarının görevi motordan alınan hareketin lastiklere iletilmesini sağlamaktır.

Güç Aktarma Organlarının Parçaları

Volan dişlisi, debriyaj (kavrama) , vites kutusu (şanzıman) şaft (kardan mili) , diferansiyel, aks, tekerlekler (jant ve lastikler).

1.       Volan Dişlisi: Motordaki hareketi ilk motor dışına verir.

2.       Kavrama (Debriyaj):Motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan aktarma organıdır.
         
Debriyajla ilgili dikkat edilmesi gerekenler;

o   Ani ve sert duruş kalkış yapmak debriyaj balatasını sıyırabilir.

o   Debriyaj balatası yağlanırsa debriyaj kaçırır. Debriyaj kaçırıyorsa güç kaybı ve yakıt sarfiyatı olur.

o   Debriyaj teli koparsa araç vitese geçmez.

o   Vites değiştirirken debriyaj pedalına tam basılır. Aracın ilk çalışması esnasında bir miktar gaz verildikten sonra debriyaj pedalına sonuna kadar basmanın faydası vardır.

o   Araç hareket halindeyken ayak debriyaj pedalı üzerinde tutulmamalıdır. Balatanın zamanla sıyrılarak aşınmasına yol açar.

o   Araç geri vitese takılmak istendiğinde takılmıyorsa, debriyaj pedalından ayak çekilip yeniden basılır.

o   Vites değiştirirken ses geliyorsa, debriyaja tam basılmamıştır.

3.       Vites kutusu (Şanzıman):Aracın hızını ve gücünü (torku) ayarlar.Duruşlarda park freni görevi yapar.Aracın geri hareketi vites kutusundan sağlanır. Vites kutusu bakımı yapılırken yağa ve yağ kaçağına dikkat edilir. Aracın km saati hareketini km. teli yardımıyla vites kutusundan alır.

 

4.       Şaft: Vites kutusundan aldığı dönme hareketini diferansiyele iletir.
          

5.       Diferansiyel: Kendine gelen hareketi 90 derece kırıp akslar yardımıyla tekerleklere iletmek, virajlarda içteki tekerleği az, dıştakini fazla döndürerek kolay ve rahat viraj almayı temin etmektir. Aktarma organlarında vites kutusuna ve diferansiyele yağ olarak dişli yağı konulur. Önden çekişli araçlarda şaft ve diferansiyel bulunmaz.

6.       Akslar: Diferansiyelin hareketini tekerleklere iletirler.

7.       Tekerlekler(Jant ve Lastikler):Aracın yol üzerindeki hareketini sarsıntısız olarak sağlayan elemanlardır Lastiklerdeki ağırlık dengesinin bozukluğu demek olan balans oluşursa araçta titreşim oluşur. Bu titreşimler en çok direksiyon simidinde hissedilir. Lastik değiştirilirken kriko takılınca el freni çekili olmalıdır. Yakıt tasarrufu sağlamak için lastik havalarına dikkat edilir. Lastiklere normalden fazla hava basılırsa lastikler sürekli olarak ortadan aşınırlar ve araç titrer. Lastiklerin havası normalden az ise kenarlardan aşınır, güç kaybı yakıt sarfiyatı olur. Ön lastiklerin havası az ise direksiyon zor döner. Isınmadan dolayı lastik hava basıncı artmışsa hiçbir şey yapılmaz. Aracın lastikleri her araca binileceği zaman kontrol edilir. Dubleks lastik iç lastiği olmayan lastiktir. Karlı havalarda zincir çekici tekerlere takılır. Lastiklerin üzerindeki rakamlar lastik ebatlarını belirtir. Bir tekere iki katlı, diğer tekere şambrelli lastik takılırsa araç bir tarafa çeker. Bijonların temizliği kuru bezle yapılır.